Frågor & svar gardiner

Här hittar ni frågor och svar angående gardiner


Hur långt från golvet skall gardinerna hänga?

Detta är en fråga om personligt tycke och smak, men 2-3 cm blir alldeles utmärkt. Får man upp gardinerna en liten bit från golvet så slipper man ha gardinerna som dammfångare och det är enkelt att komma under med dammsugaren.

Hur breda gardiner ska man ha?

Det här blir en ganska enkel fråga eftersom gardiner i allmänhet inte är bredare än 140-150cm. Detta beror på att de tyger som produceras ofta har den bredden så gardinerna blir sällan bredare än så.

Så man kan säga att en standardbredd på gardiner är 140cm.

Däremot så finns det är även panelgardiner om man vill ha smalare gardiner.

Dessa ligger på en bredd runt 45cm.

Hur bred fåll på skall det vara på gardiner?

Gardinerna bör ha en fåll på minst 4-5 cm. Detta för att gardinerna ska hänga bättre och se snyggare ut. Har man tänkt att tvätta gardinerna så kan det vara bra att göra en fåll på upp till 10cm för att då kunna lägga ner fållen ifall gardinerna krymper i tvätten.

Det bästa man kan göra när man fållar gardiner är att hänga upp dem innan man fållar upp dem och nåla efter golvet. Tjockare gardiner kan säcka på mitten för att de är tyngre där och i vissa fall så kanske varken golv eller gardinstång är helt spikraka.

Vad är skillnaden mellan gardiner och draperier?

Gardiner är vanligtvis lättare tyger som hängs upp från en gardinstång utan att man behöver samla in extra tyg eller lägga sig i veck. Draperier är tyngre tyger, ofta med veck eller rynkor i toppen, som hängs upp från krokar på en stång eller skena. Här kan möbeltyger vara att rekommendera så de oftast är lite grövre. Både gardiner och draperier kan vara dekorativa, ge avskildhet, blockera ljus och isolera mot värme och kyla.

Vad är mörkläggningsgardiner?

Mörkläggningsgardiner är gardiner som är utformade för att blockera ljus. De används ofta i sovrum eller barnkammare där man vill sova under dagen, eller på platser där känslig utrustning används och måste skyddas från solljus. Mörkläggningsgardiner har vanligtvis ett särskilt foder som reflekterar ljuset och hindrar det från att komma in i rummet.

Snygga mörkläggningsgardiner hittar du här

Kommentarer